Page Nav

HIDE
GRID_STYLE
FALSE
HIDE_BLOG

Gradient Skin

Gradient_Skin

Son Yazılar

latest

Ergenlik Çatışmalarına Doğru Çözüm

Ergenlik dönemindeki bir gencin asiliği, kendi kararlarını kabul ettirme çabası okul yaşamı ve aile içerisinde pek çok çatışmayı da beraberi...

Ergenlik dönemindeki bir gencin asiliği, kendi kararlarını kabul ettirme çabası okul yaşamı ve aile içerisinde pek çok çatışmayı da beraberinde getiriyor. 

ERA Kolejleri PDR Bölümü'nden Psikolojik Danışman Medine Karadağ, ergenlik döneminde yaşanan sorunları atlatmak için genç ve ebeveyn iletişiminin büyük önem taşıdığına işaret ediyor. Karadağ, aile içi iletişimi kuvvetlendirmeye yardımcı olacak önerilerini anne babalar ile paylaştı.

Aile içi iletişim; aile bireylerinin sözel ve sözel olmayan davranışları ile verdikleri tepkileri, mesajları kapsar. Bu iletişim doğru şekilde sağlandığında, insanlar karşısındakinin duygu ve düşüncelerini anlayabilir hale gelir. Bu yüzden etkili iletişim sadece kendini ifade etmekten değil aynı zamanda söylenenleri dinleyebilmekten geçer. Çocuklarımıza pozitif bir bakış açısıyla yaklaşmak, büyüme ile ilgili sancıların, çatışmaların ortaya çıkmasını ve derinleşmesini önleyecektir.

Duygularını İfade Edebilsin

Çocuğun rahat edebileceği, duygularını açabileceği bir ortam yaratın. Bunun nasıl yapılacağını öğretmek için ebeveynler ilk adımı atabilirler. Çocuğunuza "Seni seviyorum", "İyi çalışmalar" gibi pozitif cümlelerle konuşarak iyi model olabilirsiniz. Ebeveynler herhangi bir çatışma anında "İlle de benim söylediğim gibi olacak, çünkü ben büyüğüm ve en doğrusunu bilirim!" demek yerine, gencin de görüşünü dinleyip gençle işbirliği yaparlarsa uygun bir çözümde anlaşılabilirler.

Gençle İletişim İçin Zaman Yaratılmalı

Çocuğunuza zaman ayırmakta ihmalkâr davranmayın. Çocuğunuza kendini nasıl hissettiğini sormayı alışkanlık haline getirin. Çocuğunuzun mahremiyetine saygı duyun. Mahremiyet çocuğun bireyselleşmesini sağlar. Onun mektuplarını, yazışmalarını ya da günlüğünü okumak, telefon konuşmalarını gizlice dinlemek saygısızlıktır. Bu tür davranışlar, çocukla aranızda "açık iletişim" kurulmasına engel olur. Unutulmamalıdır ki bireyler kendilerine saygı duyanlara saygı duyarlar.

Nasihat Vermek Yerine Örnek Olun

Çocuklarınız sadece söylediklerinizi değil yaptıklarınızı da yaparlar. Kitap, gazete okuyorsanız onlar da okumak isterler; sigara ya da alkol gibi alışkanlıklara sahipseniz onlar da bu alışkanlıkları doğal karşılayıp hayatlarına alabilirler. Birçok aile, çocuğu ile alkol ve diğer maddelerin kullanımını konuşmaktan kaçınır. Çocuğunuz böyle bir problem yaşayana kadar beklemeyin. Çocuğunuzu bu tür konular ve olası sonuçları hakkında bilgilendirin. Spor, müzik, tiyatro gibi daha sağlıklı etkinliklere katılmasını teşvik edin. Bu yaş grubundaki kişiler bir yere ait olma isteğinde olurlar. Dolayısıyla iyi bir yere ait olmadığında kötü bir yere ait olma ihtimali yükselecektir.

Güzel Arkadaşlıklar Kurmasını Teşvik Edin

Çocuğunuzun arkadaşları hakkında bakış açınızı değerlendirin. Sonra belli arkadaşları seçmeye zorlamadan nasıl yardımcı olabileceğinizi düşünün. Çocuğunuzu arkadaşlarıyla birlikteyken gözlemleyin ve başkalarına karşı yanlış hareketleri olup olmadığına bakın. Bu konuda onunla konuşurken olumsuz davranışlarının yanı sıra olumlu davranışlarına da işaret edin. Eğer çocuğunuzun hiç arkadaşı yoksa arkadaş edinmesi için birlikte çaba gösterin. Arkadaşı olmadığı için neler hissettiğini ifade etmesine destek olun. Arkadaşlıklarını onaylamadığınızda, niye problemli ve istenmeyen kişilerle arkadaş olduğunu anlatması için çocuğunuzu yüreklendirin. Kendi deneyimlerinizi, arkadaş ilişkilerinizdeki sorunları, bunları nasıl çözdüğünüzü açıklıkla anlatın. Ona da kendini ifade etmesini öğretin, kendi duygu ve düşünceleri olmasını destekleyin ki sizinle iletişim kurmaktan çekinmesin.

Çocuğunuzla Etkili İletişim İçin 7 Altın Kural
Çocuğunuzu sevmeniz ve bunu hissettirmeniz her şeyden daha değerli
Çocuğunuzla empati kurun.Konuşurken onu dinlediğinizi ve anladığınızı gösterin.Çocuğunuzla iletişim kurarken aynı anda başka bir şeyle ilgilenmeyin.Fikirlerine saygı gösterin.Çocuğunuzun sözünü kesmeyin, düşüncelerinizi konuşması bittiğinde aktarın.Konuşulan konu her ne olursa olsun hafife almayın
✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da! ✎ Online adak yapmak için tıklayınız.

Hiç yorum yok

Tanıtım-Reklam
Bumerang - Yazarkafe